Warsztaty kuchni dawnej w Baszcie nr 32

Utworzono: 06-10-2015

Dlaczego w średniowieczu nie było słodyczy i co jadano wówczas na deser? Babka z pasternakiem i migdałami, ryżowy deser na migdałowym mleku – takie i inne specjały można będzie poznać i samodzielnie przyrządzić podczas warsztatów kuchni dawnej, na które w październiku i listopadzie zaprasza Lęborskie Bractwo Historyczne.

To już kolejna edycja jesiennych warsztatów dla osób ciekawych tego, co i jak dawniej jadano. Warsztaty odbywać się będą w soboty o godzinie 16.00 w Baszcie nr 32 przy ul. Korczaka 3a (skrzyżowanie ulic Korczaka i Reja). Na 10 października zaplanowano pączki z serem, na 17 października – tartę ze szpinakiem lub migdałami. W listopadzie uczestnicy nauczą się przyrządzać deser ryżowy na mleku migdałowym (7 listopada) oraz babkę z pasternakiem i migdałami (14 listopada). Można wziąć udział we wszystkich lub tylko wybranych zajęciach. Zgłoszenia należy przesyłać mailem na adres marcinramczyk [AT] windowslive [DOT] com, każdorazowo do środy poprzedzającej sobotnie zajęcia. Warsztaty współfinansowane są ze środków Powiatu Lęborskiego. Udział w warsztatach jest bezpłatny.

Warsztaty kuchni dawnej w Baszcie nr 32 13375