Konkurs na najlepszy produkt lokalny „Weki z Pomorskiej Spiżarni”
Organizatorem konkursu na najlepszy produkt lokalny pn. „Weki z Pomorskiej Spiżarni” jest Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego. Przedmiotem Konkursu są produkty przygotowane z surowców roślinnych, zwierzęcych lub mieszanych pochodzących w całości lub minimum w 50% z własnego gospodarstwa np. owoców, warzyw, mięsa, grzybów, nasion, kwiatów itp. zawekowane w słoiki. Konkurs przeznaczony jest dla osób fizycznych z województwa pomorskiego , którzy prowadzą działalność w formie rolniczego handlu detalicznego na terenie województwa pomorskiego.
Konkurs ujęty jest w Planie Operacyjnym Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2020-2021.
Produkty oceniane będą w trzech kategoriach:
a) produkt pochodzenia roślinnego,
b) produkt pochodzenia zwierzęcego,
c) produkt mieszany.
Produkty biorące udział w konkursie muszą być wytwarzane w sposób niemasowy. Mogą być oparte o wieloletnią tradycję, albo nowe, np. identyfikujące się z obszarem jego produkcji, wytworzone w sposób przyjazny dla środowiska czy wytworzone w wyniku specjalnego procesu obróbki itp.
Termin nadsyłania zgłoszeń: 1 – 15 października 2020 r.
Celem konkursu jest zainteresowanie przetwórstwem żywności i sprzedażą produktów wytworzonych z surowców z własnej uprawy, hodowli lub chowu, szerzenie dobrych praktyk w zakresie wytwarzania i sprzedaży lokalnych produktów rolno-spożywczych, promowanie lokalnych, tradycyjnych produktów żywnościowych oraz rozwój lokalnej przedsiębiorczości zbudowanej w oparciu o lokalne produkty;
Regulamin konkursu w zał. i na stronie www.dprow.pomorskie.eu