Posmakowali średniowiecza

Utworzono: 19-06-2012
Własnoręcznie zrobiony chleb, musztardy z XIII i XV wieku wykonane zgodnie z krzyżackimi przepisami z Królewca, pasta z ciecierzycy i soczewicy, podpłomyki, marmolada z cebuli, napój jęczmienny z imbirem czy cukierki z chrzanu w cukrze i miodzie mogli spróbować uczestnicy imprezy „Smaki Średniowiecza", która odbyła się w minioną niedzielę na średniowiecznych obwarowaniach miasta.

Organizatorem „Smaków średniowiecza" było lęborskie Muzeum oraz Lęborskie Bractwo Historyczne. Do Lęborka na zaproszenie naszych rycerzy przyjechały też bractwa i grupy rekonstrukcyjne z Polski tj. Bractwo Ziemi Elbląskiej, Kopia Oliwska z Gdańska, Bractwo Maltańskie ze Szczecina, Zbrojna Gwardyja ze Świnoujścia, Alba Crux z Polic i More Maiorum z Chojnic.


"Smaki średniowiecza" oraz warsztaty pieczenia chleba, które odbyły się dzień wcześniej współfinansowane były ze środków Gminy Miasto Lębork i Powiatu Lęborskiego.

Posmakowali średniowiecza 4665
Posmakowali średniowiecza 4666
Posmakowali średniowiecza 4667
Posmakowali średniowiecza 4668
Posmakowali średniowiecza 4669
Posmakowali średniowiecza 4670
Posmakowali średniowiecza 4671
Posmakowali średniowiecza 4672
Posmakowali średniowiecza 4673
Posmakowali średniowiecza 4674
Posmakowali średniowiecza 4675
Posmakowali średniowiecza 4676
Posmakowali średniowiecza 4677
Posmakowali średniowiecza 4678
Posmakowali średniowiecza 4679
Posmakowali średniowiecza 4680