Posmakowali średniowiecza
Utworzono: 19-06-2012
Własnoręcznie zrobiony chleb, musztardy z XIII i XV wieku wykonane zgodnie z krzyżackimi przepisami z Królewca, pasta z ciecierzycy i soczewicy, podpłomyki, marmolada z cebuli, napój jęczmienny z imbirem czy cukierki z chrzanu w cukrze i miodzie mogli spróbować uczestnicy imprezy „Smaki Średniowiecza", która odbyła się w minioną niedzielę na średniowiecznych obwarowaniach miasta.
Organizatorem „Smaków średniowiecza" było lęborskie Muzeum oraz Lęborskie Bractwo Historyczne. Do Lęborka na zaproszenie naszych rycerzy przyjechały też bractwa i grupy rekonstrukcyjne z Polski tj. Bractwo Ziemi Elbląskiej, Kopia Oliwska z Gdańska, Bractwo Maltańskie ze Szczecina, Zbrojna Gwardyja ze Świnoujścia, Alba Crux z Polic i More Maiorum z Chojnic.
"Smaki średniowiecza" oraz warsztaty pieczenia chleba, które odbyły się dzień wcześniej współfinansowane były ze środków Gminy Miasto Lębork i Powiatu Lęborskiego.