Surowce regionalne w nowoczesnej kuchni

Utworzono: 11-04-2016

6 kwietnia br. odbył się V Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny ph.  "Zastosowanie surowców regionalnych w nowoczesnej kuchni ", w którym rywalizowało 11 uczestników, reprezentujących swoje szkoły ze Słupska, Rumi, Sierakowic, Bytowa i PCE-ZSP  w Lęborku.
Pracę uczniów oceniało jury w składzie: przewodniczący, którym był sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Andrzej Ławniczak, Andrzej Bobryk - szef kuchni w restauracji Betlejem oraz Dariusz Wierzchowski, kucharz Hotelu Lubicz w Ustce.
Uczestnicy konkursu byli oceniani wg kryteriów:
- organizacja stanowiska pracy i przestrzeganie  zasad BHP
- stopień trudności wykonywanej potrawy
- technika sporządzania potraw
- sposób podania i dekoracja  z zachowaniem współczesnych trendów
- walory smakowe potrawy.

Komisja konkursowa wysoko oceniła poziom umiejętności kulinarnych uczestników i wyłoniła laureatów konkursu:

I miejsce – Agnieszka Kὂsling z Powiatowego Centrum Edukacyjnego ZSP w Lęborku za "Roladki z musu z sandacza z sosem malinowym i gruszką oraz kaszotto z kaszy jaglanej i szpinaku" - opiekun Bożena Zanewycz
II miejsce - Krystian Kuchta z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Rumi, który wykonał "Policzki wołowe w winie podane ze smażoną cukinią", opiekun Dorota Gaszta
III miejsce - Hubert Kiełbasa z Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku, który sporządził "Schabową roladę z sosem borowikowym", opiekun Agnieszka Zielińska , Waldemar Stachowski
IV miejsce - Kamila Markowska z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach, sporządziła "Polędwicę w kruszonce ziołowej podaną z wiązanką warzyw i sosem wiśniowym", opiekun Mirosława Cyman

Gratulujemy laureatom oraz wszystkim uczestnikom konkursu i życzymy dalszych sukcesów oraz rozwoju i kreatywności w tworzeniu smacznych potraw.

Patronat nad konkursem objęli:
Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Akademia Kulinarna, Starosta Lęborski, Teresa Ossowska-Szara – sponsor nagrody za I miejsce, Burmistrz Miasta Lęborka Witold Namyślak – sponsor nagrody za II miejsce, Dyrektor Powiatowego Cechu Rzemiosła i Przedsiębiorczości Renata Kępińska - sponsor nagrody za IV miejsce oraz Dyrektor Powiatowego Centrum Edukacyjnego ZSP  Artur Obolewski - sponsor nagrody za III miejsce.

Zmagania konkursowe obserwowali goście:
- Radna Sejmiku Województwa Pomorskiego – Alicja Zajączkowska
- Starszy Powiatowego Cechu Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lęborku – Roman Chmielecki
- Wizytator Delegatury Kuratorium Oświaty w Słupsku – Ewa Hałas
- Sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – Andrzej Ławniczak
- Przedstawiciele mediów: Redaktor czasopisma „Akademia Kulinarna” i Kanał 6
- Pracodawcy, Opiekunowie i Uczniowie biorący udział w Konkursie.

http://www.kucharze.pl/v-miedzyszkolny-konkurs-gastronomiczny-zastosowanie-surowcow-regionalnych-w-nowoczesnej-kuchni/

Surowce regionalne w nowoczesnej kuchni 14321
Surowce regionalne w nowoczesnej kuchni 14322
Surowce regionalne w nowoczesnej kuchni 14323
Surowce regionalne w nowoczesnej kuchni 14324
Surowce regionalne w nowoczesnej kuchni 14325
Surowce regionalne w nowoczesnej kuchni 14326