Kulinaria Błękitnej Krainy – dla smaku i dla ducha
Utworzono: 01-01-2000
V. Kulinaria Błękitnej Krainy w Zespole Szkół Gospodarki Żywnościowej i Agrobiznesu dostarczyły nie tylko wrażeń smakowych, ale także artystycznych. Wśród najlepszych gastronomików byli: Pałac w Poraju, Restauracja Różana oraz Dom Wczasowy „Wodnik” Łeba. Goście imprezy docenili stoisko Referatu ds. Promocji i Kultury Urzędu Miejskiego promujące potrawy „Lęborskich smaków”: pizzę Nipkowa i Laskę Jakuba
V. Kulinaria Błękitnej Krainy w Zespole Szkół Gospodarki Żywnościowej i Agrobiznesu dostarczyły nie tylko wrażeń smakowych, ale także artystycznych. Wśród najlepszych gastronomików byli: Pałac w Poraju, Restauracja Różana oraz Dom Wczasowy „Wodnik” Łeba. Goście imprezy docenili stoisko Referatu ds. Promocji i Kultury Urzędu Miejskiego promujące potrawy „Lęborskich smaków”: pizzę Nipkowa i Laskę św. Jakuba.
Organizatorem imprezy była Lokalna Organizacja Turystyczna „Ziemia Lęborska. Jej dyrektor Roman Kal wychodzi z założenia, że kuchnia jest bardzo ważna dla kultury człowieka. – Stąd w prezentacjach artystycznych towarzyszących degustacjom nie zabrakło utworów poetyckich o potrawach – mówi Roman Kal. – Usłyszeliśmy je w wykonaniu uczniów Zespołu Szkół nr 3 przygotowanych przez nauczycielkę Karolinę Kucharczyk. Oprócz tego wystąpiły emdekowskie zespoły taneczne Luz II i prowadzone przez Teresę Szczepańską.
Do konkursu kulinarnego stanęło 21 wystawców, a więc prawie dwa razy więcej niż w roku ubiegłym. Byli wśród nich firmy spożywcze i restauratorzy z Lęborka i powiatu. Uznanie komisji konkursowej pod przewodnictwem dr Renaty Ginter z Akademii Morskiej w Gdyni (Instytut Turystyki) zyskało siedmiu wystawców.
Organizatorem imprezy była Lokalna Organizacja Turystyczna „Ziemia Lęborska. Jej dyrektor Roman Kal wychodzi z założenia, że kuchnia jest bardzo ważna dla kultury człowieka. – Stąd w prezentacjach artystycznych towarzyszących degustacjom nie zabrakło utworów poetyckich o potrawach – mówi Roman Kal. – Usłyszeliśmy je w wykonaniu uczniów Zespołu Szkół nr 3 przygotowanych przez nauczycielkę Karolinę Kucharczyk. Oprócz tego wystąpiły emdekowskie zespoły taneczne Luz II i prowadzone przez Teresę Szczepańską.
Do konkursu kulinarnego stanęło 21 wystawców, a więc prawie dwa razy więcej niż w roku ubiegłym. Byli wśród nich firmy spożywcze i restauratorzy z Lęborka i powiatu. Uznanie komisji konkursowej pod przewodnictwem dr Renaty Ginter z Akademii Morskiej w Gdyni (Instytut Turystyki) zyskało siedmiu wystawców.