Informacje dla hodowców drobiu
W związku z wysokim ryzykiem wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) Powiatowy Lekarz Weterynarii w Lęborku przekazuje informacje na temat zjadliwej grypy ptaków (HPAI) skierowane do hodowców i posiadaczy drobiu.
1. Nowy wariant wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków charakteryzuje się wysokim stopniem zaraźliwości oraz rozwija się wśród niespecyficznych objawów np. apatia, zmniejszone pobieranie paszy i wody, spadek produkcji czy też umiarkowana śmiertelność;
2. Dzikie ptaki wędrowne są potencjalnym źródłem zakażenia;
3. Należy zabezpieczyć przed ich dostępem obiekty na fermach, tak aby nie miały one kontaktu z utrzymywanym drobiem oraz paszą;
4. Szczególną ostrożność i wzmożony nadzór właścicielski należy zachować na fermach zlokalizowanych w sąsiedztwie miejsc bytowania dzikich ptaków wędrownych;
5. Hodowcy muszą pamiętać, że zarówno oni, jak i personel na fermach mogą przenieść wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków, w sytuacji gdy nie będą przestrzegali zasad bioasekuracji;
6. Koniecznym staje się sprawdzanie przez hodowców wpisów potwierdzających przeprowadzenie dezynfekcji środków transportu zwierząt, pasz i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego przed ich wjazdem na teren fermy oraz ocena wizualna skuteczności udokumentowanych zabiegów mycia i dezynfekcji tych pojazdów;
7. W przypadku zaobserwowania u drobiu niepokojących zmian, mogących sugerować wystąpienie w stadzie choroby zakaźnej, hodowcy drobiu powinni brać pod uwagę możliwość wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 oraz zgłaszać Inspekcji Weterynaryjnej podejrzenie wystąpienia tej choroby;
8. Dodatkowo istnieje konieczność wyłożenia mat dezynfekcyjnych, jako jednego z elementów skutecznej bioasekuracji – maty powinny być wyłożone przed wjazdami / wyjazdami na teren fermy oraz przed każdym wejściem do budynków, w których przebywa drób, maty powinny być na bieżąco nasączone środkiem dezynfekcyjnym.
Więcej informacji w ulotce (załącznik)